Ymmersta is a residential area near the Espoo Centre, built in the 2000s. Most of the woodland site of the new lower-level comprehensive school slopes to the north. A compact, three-storey building, with classroom clusters on the top floor provided a solution to site conditions.

 

The ground floor halls and canteen receive natural light through large lanterns. Each lantern links to one of the classroom clusters. Artist Kristian Kroksfors created the colour schemes of the light well back walls; children recognise their areas and their location by the colour.

 

The first-floor library facilities bridge around the halls and connect visually to other common areas, together forming the heart of the school.

Ymmersta School was designed by Karin Krokfors and Jukka Sulonen from Talli Architecture & Design. The building was completed in 2003.

Text: Finnish Architectural Review 2/2004

Location

Ristihaarantie 5, Espoo
60.20485219, 24.71139159

Images

School yard, Ymmersta School
School yard, Ymmersta School (© Jussi Tiainen / MFA)
School yard façade, Ymmersta School
School yard façade, Ymmersta School (© Jussi Tiainen / MFA)
Main entrance from the lower front yard, Ymmersta School
Main entrance from the lower front yard, Ymmersta School (© Jussi Tiainen / MFA)
School yard façade, Ymmersta School
School yard façade, Ymmersta School (© Oliver Whitehead / MFA)
Canteen, Ymmersta School
Canteen, Ymmersta School (© Oliver Whitehead / MFA)
Corridor, Ymmersta School
Corridor, Ymmersta School (© Oliver Whitehead / MFA)
Corridor, Ymmersta School
Corridor, Ymmersta School (© Oliver Whitehead / MFA)
Site plan, Ymmersta School
Site plan, Ymmersta School (© Talli Architecture & Design)
Section plan, Ymmersta School
Section plan, Ymmersta School (© Talli Architecture & Design)
Ground floor, Ymmersta School
Ground floor, Ymmersta School (© Talli Architecture & Design)