Sipoonlahti School Extension was built based on a winning entry in a 2015–2016 architectural competition. The winning entry “Tandem” was designed by Architects Rudanko + Kankkunen and AFKS Architects.

The extension forms a new main facade that opens to the south, towards the schoolyard. It is situated in front of the old red brick part, which stays in the background, on the north side of the plot. The two volumes of the extension are distinguished by facades of different-coloured bricks: the west side is of red brick and the east side dark grey brick. Asymmetrically situated windows form a distinctive feature to the building. The light-coloured interiors with red, green, yellow and blue details are full of natural light.

Location

Neiti Miilin tie 6, Sipoo
60.2996616, 25.341092

Images

View from the south, Sipoonlahti School Extension
View from the south, Sipoonlahti School Extension (© Martin Sommerschield)
View from the southeast, Sipoonlahti School Extension
View from the southeast, Sipoonlahti School Extension (© Martin Sommerschield)
South elevation, Sipoonlahti School Extension
South elevation, Sipoonlahti School Extension (© Martin Sommerschield)
Detail of the south elevation, Sipoonlahti School Extension
Detail of the south elevation, Sipoonlahti School Extension (© Martin Sommerschield)
Main hall, Sipoonlahti School Extension
Main hall, Sipoonlahti School Extension (© Martin Sommerschield)
Staircase, Sipoonlahti School Extension
Staircase, Sipoonlahti School Extension (© Martin Sommerschield)
Sipoonlahti School Extension
Sipoonlahti School Extension (© Martin Sommerschield)
Sipoonlahti School Extension
Sipoonlahti School Extension (© Martin Sommerschield)
Sipoonlahti School Extension
Sipoonlahti School Extension (© Martin Sommerschield)
Sipoonlahti School Extension
Sipoonlahti School Extension (© Martin Sommerschield)
Sipoonlahti School Extension
Sipoonlahti School Extension (© Architects Rudanko + Kankkunen, AFKS Architects)
1st floor, Sipoonlahti School Extension
1st floor, Sipoonlahti School Extension (© Architects Rudanko + Kankkunen, AFKS Architects)
Section plan, Sipoonlahti School Extension
Section plan, Sipoonlahti School Extension (© Architects Rudanko + Kankkunen, AFKS Architects)