Architect
Alvar Aalto
Completion
1924
Themes
Alvar Aalto’s Architecture
Category
Residential buildings
Tags
wood

This originally one-and-a-half-storey log building was altered to form a two-storey building which housed a shop and café downstairs.

Three flats, each comprising one room and a kitchen, were squeezed into the top floor. The entrance to the flats was interesting in its complexity: an internal staircase rose first to a side balcony which gave access to an entrance corridor with the flat doors opening from it. One important and expressive detail was the balcony on the south side with its beautifully formed console-like supports.

More information on Alvar Aalto Foundation website.

Location

Hongikontie 9, Jyväskylä
62.2535359, 25.7490747

Images

Nuora Building (alterations)
Nuora Building (alterations) (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Facade, Nuora Building (alterations)
Facade, Nuora Building (alterations) (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Ground plans and elevations, Nuora Building (alterations)
Ground plans and elevations, Nuora Building (alterations) (© Alvar Aalto Museum)

More projects by author