Jyväskylä Workers’ Club, designed 1924 for the Jyväskylä workers’ association and erected the following year, marked Aino Marsio-Aalto and Alvar Aalto’s breakthrough. The largely windowless upper floor contained an auditorium used for political assemblies and as a theatre with stage, parterre, balconies, and foyer. These facilities were used by the workers’ theatre and later by the city theatre until 1982.

A monumental staircase led from the foyer down to the lower level, which was basically a glazed colonnade containing a restaurant, two café rooms, and the entrance hall to the theatre. Aino Marsio-Aalto and Alvar Aalto designed the furniture, light fixtures, and fittings specially. The restaurant spaces have later been fully remodeled.

Location

Väinönkatu 7, Jyväskylä
62.2434529, 25.7500051

Images

Jyväskylä Workers’ Club
Jyväskylä Workers’ Club (© Alvar Aalto Museum)
Jyväskylä Workers’ Club
Jyväskylä Workers’ Club (© Alvar Aalto Museum)
Jyväskylä Workers’ Club
Jyväskylä Workers’ Club (© Alvar Aalto Museum)
Jyväskylä Workers’ Club
Jyväskylä Workers’ Club (© Aino or Alvar Aalto, Alvar Aalto Museum)
Jyväskylä Workers’ Club
Jyväskylä Workers’ Club (© Aino or Alvar Aalto, Alvar Aalto Museum)
Jyväskylä Workers’ Club
Jyväskylä Workers’ Club (© Maija Holma, Alvar Aalto Museum)
Jyväskylä Workers’ Club
Jyväskylä Workers’ Club (© Maija Holma, Alvar Aalto Museum)
Jyväskylä Workers’ Club
Jyväskylä Workers’ Club (© Maija Holma, Alvar Aalto Museum)

More projects by authors