About

The building completed in 1933 as Paimio Sanatorium was of key importance to the international career of architects Alvar Aalto and Aino Marsio-Aalto. Together with Vyborg Library, completed two years later, it gave the Aaltos an international profile. Finnish architecture was no longer merely the receiver of influences from outside.

The building, constructed on the basis of their win in an architectural competition resolved in 1929, was ground breaking. A tuberculosis sanatorium was particularly suitable for a building which followed the tenets of the new Functionalism, where bold concrete structures and state-of-the-art building services were inseparable elements of architecture and practicality.

Alvar Aalto and Aino Marsio-Aalto designed the interior colour scheme, including the yellow floors in the main staircase, the colourful walls in the corridors, the dark ceilings in the patients’ rooms and the orange balcony rails, in conjunction with the decorative artist Eino Kauria.

The entire building complex, grouped together in several parts according to use, was constructed in accordance with Aalto’s philosophy, right down to the smallest details of the furniture. As far as the loose furniture was concerned, a good many items designed specifically for the sanatorium were used, as well as standard products which were already available. According to the idea of standardisation, which belonged to the spirit of the times, these items were also planned for use elsewhere – for example, many of the light fittings ended up in the catalogue of the Taito metalworks.

The pieces of furniture became key products for Artek, which was founded in 1935. The bent plywood Paimio chair in particular has become an international design icon. On the other hand, the three-legged stool, which is the same age as the sanatorium, was not included in the first phase of the furniture supplied by the Otto Korhonen furniture works. The furniture in the patients’ rooms was dominated by tubular-steel construction, soon to be spurned by the Aaltos.

An operating theatre wing designed by Aalto’s office was added to the main building in the late 1950s and new staff living-quarters were erected nearby in the 1960s. The sinuous, serpentine row of shared flats in the middle of the pine forest, known to the inmates as the ‘Hall of Vipers’ (Kyykartano), brought a new form of accommodation to the area.

More information on Alvar Aalto Foundation website.

Location

Alvar Aallontie 275, Paimio
60.4648083, 22.7319469

Images

Paimio Sanatorium
Paimio Sanatorium (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Paimio Sanatorium
Paimio Sanatorium (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Paimio Sanatorium
Paimio Sanatorium (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Aerial photo, Paimio Sanatorium
Aerial photo, Paimio Sanatorium (© Alvar Aalto Museum)
Paimio Sanatorium
Paimio Sanatorium (© Gustaf Welin / Alvar Aalto Museum)
Paimio Sanatorium
Paimio Sanatorium (© Gustaf Welin / Alvar Aalto Museum)
Paimio Sanatorium
Paimio Sanatorium (© Gustaf Welin / Alvar Aalto Museum)
Paimio Sanatorium
Paimio Sanatorium (© Gustaf Welin / Alvar Aalto Museum)
Paimio Sanatorium
Paimio Sanatorium (© Gustaf Welin / Alvar Aalto Museum)
Site plan, Paimio Sanatorium
Site plan, Paimio Sanatorium (© Alvar Aalto Museum)
Floor plan, Paimio Sanatorium
Floor plan, Paimio Sanatorium (© Alvar Aalto Museum)
Floor plan, Paimio Sanatorium
Floor plan, Paimio Sanatorium (© Alvar Aalto Museum)
Section, Paimio Sanatorium
Section, Paimio Sanatorium (© Alvar Aalto Museum)
Washbasin drawing, Paimio Sanatorium
Washbasin drawing, Paimio Sanatorium (© Alvar Aalto Museum)

More projects by authors